Çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek adına 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ‘Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ imzalanmış ve o tarihten günümüze 20 Kasım ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ olarak ilan edilmiştir.
Çocuk hakları hem yazılı hem de yazısız olarak dünyadaki çocukların sahip oldukları ve sahip olmaları gereken haklardır. Her çocuk doğuştan birtakım haklara sahip olarak dünyaya gelir. Bu haklar barınma, sağlık, korunma gibi haklar olmakla birlikte çocukların psikolojik, manevi ve cinsel yönden de korunmaya ihtiyaçları vardır.
Her çocuk değerlidir ve bu çocuklar hiçbir şekilde kötüye kullanılmamalı, istismar edilmemelidir. Dünyada birçok suç korkutan boyutlara ulaşmış ve bu suçlar çocukları da etkisi altına almaya başlamıştır. Bu nedenle çocuk hakları insan haklarından bağımsız değildir. Az gelişmiş ülkelerde çocuklar üzerinden işlenen suçlar her geçen gün artmakta ve bu durum insanlığı her geçen gün daha fazla tehdit eder hale gelmektedir.
Çocuklar fiziksel ve psikolojik olarak yetişkinlerden farklı özellikler gösterir. Onlara uygulanan bir şiddet çocuklar üzerinde çok büyük yaralar açmaktadır. İlerleyen yaşlarda suça yatkın olan ve suç işleyen kişiler genellikle çocuklukları kötü geçmiş insanlar arasından çıkmaktadır. Bu nedenle çocukların çok iyi korunup yetiştirilmeleri gerekmektedir. Bu noktada çocuk hakları önemli bir boyut kazanmaktadır. Çocuk hakları bir toplumsal ve bilimsel sorumluluktur. Bu sorumluluk çerçevesinde Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1839 tarihinde Çocuk Hakları Sözleşmesi imzalanmıştır.
Her çocuğun sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için gereken her şey yapılmalıdır. Bu çocukların genel haklıdır.
Bununla birlikte her çocuk eğitim almalı, eşit şekilde eğitim şartlarından yararlanmalıdır. Bu da çocukların eğitim hakkıdır.